Начало За нас Реклама Контакти

Череши и вишни за тонус и форма

Снимка за Череши и вишни за тонус и форма

Черешовото дърво е добре познато в Мала Азия и Средиземноморието още от древността и е обичано от египтяни, гърци и римляни както заради прекрасните цветове, така и заради вкусните плодове. Дълго време хората смятат, че черешите и вишните са разновидност на един и същ плод и едва през 1491 г. учените ги определят като отделни видове. А през XVII век се появяват хибридите между черешовите сортове и вишната, които са ни известни днес като вишнапи.

Ценни съставки

Както почти всички плодове, черешите са препълнени с ценни съставки. Гамата от витамини е богата и разнообразна, което е особено важно след дългата зима. Черешата е богата на желязо и затова се препоръчва за млади жени, бременни, кърмачки, които са в рисковата група по отношение на дефицита му. За малките деца, които също могат да страдат от желязодефицитна анемия, е полезен сокът от череши, който доставя желязо с добра усвоимост. Не по-малко значение за здравето имат и останалите микроелементи - мед, магнезий, цинк и манган. С черешите организмът си набавя и значително количество мед – важен минерал за образуване на колаген, който поддържа здравия вид на кожата и косата. Сочните плодове способстват и за производството на меланин – пигмент, който защитава кожата от вредното действие на слънчевите лъчи. Списъкът на минералите се оглавява от внушително количество калий, магнезий и фосфор.

Сладки ползи

Черешите са по-сладки и съвсем леко киселеят, тъй като съдържат два пъти по-малко органични киселини от вишната. Пектинът и фруктоолигозахаридите в състава им, които представляват пребиотични захари, са храна за добрата чревна флора, особено полезни при дисбактериоза и лениви черва. Черешите са здравословен и предпочитан плод при редица заболявания. Препоръчват се след боледуване от инфекциозни заболявания, в период на възстановяване, тъй като активират обменните процеси. Плодът не предизвиква дразнене на стомашно-чревния тракт, дори има благотворно действие, поради наличие на пектин и се понася добре от страдащите от гастрит и язва. Диабетиците също могат да им се наслаждават, тъй като сладостта се дължи главно на фруктозата.

 

Биоактивните вещества в черешите, кумарините, предотвратяват образуването на тромби. По количеството им черешата отстъпва само на червения касис и на малината. Тъмночервените съдържат антоциани –  това са флавоноиди, които укрепват кръвоносните съдове и имат имуностимулиращо действие. В костилките на черешите се съдържа гликозидът амигдалин, заради което нагарчат и не са годни за консумация. От тях извличат 30% масло, което се използва в парфюмерията.

Сортове

Сред няколко хиляди сорта различаваме череши с безброй оттенъци на жълто, розово, червено и почти черно, различна форма и големина на плодовете. Напълно заслужено някои носят названия като Император Франц Иосиф, Наполеон, Кралица Ан и др. Агрономите различават две основни групи череши - гини и бигаро. Гини са нежни и сладки, подходящи за консумация свежи и необработени. Бигаро имат месо с плътна консистенция, понякога хрущялна. Предпочитат ги за консервиране и замразяване - компоти, сладка, желе, сок, вино. Едни от най-търсените заради добрите вкусови качества са черешите от сорт бинг - ненадминати по сладост и сочност. Приемат ги за еталон, с който сравняват останалите сортове. Единственият им недостатък е, че се напукват лесно при валежи. Наполеон също е благороден сорт с едри, розово-червени череши.

Българска хрущялка е сорт, създаден от института в Кюстендил. Плодовете са едри, тъмночервени, с лъскава кожица, сладко-кисел вкус и почти хрущялна плътност. Мъничките червейчета, които можем да открием в черешите, не бива да ни притесняват. Те са личинки на черешова муха и са гаранция за биологично чисто отглеждане, без употреба на инсектициди. Макар и невидими, препаратите са истинската опасност за здравето, която не можем да отстраним дори при обилно изплакване.

Свежи и съхранени

Черешите не могат да се запазят повече от седмица-две, оставени на хладно място. Те могат да бъдат консервирани, замразени или изсушени. За консервиране се подбират добре узрели плодове от сортове с по-плътно месо. От презрелите череши пък правят сироп и конфитюр. Благодарение на пектина черешата притежава забележителни желиращи свойства, незаменими при варене на сладко, конфитюри или желе.

Разбира се, най-полезни, със запазени биологично ценни качества, са пресните череши. Те са сред плодовете, с които често преяждаме съзнателно и без лоши последствия. Добрата новина е, че имат нисък гликемичен индекс и можем да хапваме повечко - без риск да трупаме мазнини, стига да съумеем да ги разпределим в малки порции през първите две трети от деня.

Съставка за диети

Черешите са добра опция за включване на разтоварителни дни в диетата поради ниската си енергийна стойност и високо съдържание на витамини и антиоксиданти, както и поради високото съдържание на вода. Те са и добър диуретик и затова са подходящи при състояния, които протичат със задържане на вода. Разбира се, всичко трябва да бъде умерено, не бива да се преминава в крайности – повече от два разтоварителни дни в седмицата може да доведе до дефицитни състояния на различни макро- и микроелементи. 

Повече за вишните

Плодът на вишната съдържа повече органични киселини – яблъчна, лимонена, оксалова, и поради това действа освежително и възбужда апетита. Може да се използва за лечебно хранене при чернодробни заболявания, анемия, бъбречни пясъци и камъни. Препоръчва се и при заболявания на стомаха с намаление на киселините и липса на апетит. Заради съчетанието на витамин С и Р в плода се смята за полезен при атеросклероза и ревматизъм. Сокът от вишна се препоръчва при възпалителни заболявания на дихателните пътища – трахеити и бронхити.

Поради високото съдържание на органични киселини не е удачно вишните да покриват един цял разтоварителен ден поради опасност от дразнене на стомашната лигавица. Те са подходящи в комбинация с по-омекотени по отношение на съдържанието на органични киселини плодове при изграждане на разтоварителен ден. Освен това от вишните се приготвят много вкусни сладкиши с леко кисел вкус, които освежават в пролетно-летния сезон.

Наслаждавайте се с мярка на вкусните череши и вишни, характерни само за пролетно-летния сезон, за да бъдете в тонус през цялото лято.

 

със съдействието на 

от Д-р Росица Попова Юни 2012
Коментари