Начало За нас Реклама Контакти

Българският ликьор „Тракийска роза“ съчетава две от вкусовите емблеми на страната ни

Снимка за Българският ликьор „Тракийска роза“ съчетава две от вкусовите емблеми на страната ни

Тракийска роза – родният ликьор с оригинална рецепта, който хармонизира ароматите на розата и гроздето, вече е достъпен за всеки. От миналия месец уханната напитка, създадена от винен дестилат, вино, био розова вода, розово масло, розово абсолю (студено извлечени ароматни вещества) и захарни подобрители, може да се намери в търговската мрежа, както и онлайн.

Според исторически данни и розата, и лозата се отглеждат по нашите земи от хилядолетия. Преди няколко години бяха открити монети от IV век пр.н.е. по времето на одриския владетел Амиток II. На тях са изобразени двойна брадва – символ на върховната власт, грозд и роза. Един век по-рано за тракийските розови градини пише и Херодот – Бащата на историята.

Хилядолетната връзка на хората по нашите земи с цветовете на розата със сигурност е в основата на неподражаемите качества на българското розово масло – един от малкото нашенски продукти със защитено географско указание. Етеричното масло от роза е известно с широкото си приложение в ароматерапията като натурален антидепресант, а розовата вода има добри антисептични свойства и помага при проблеми на храносмилателната система.

Дестилирането на розово масло е трудоемък, процес, който изисква огромни количества от първична суровина – венечните листчета на маслодайната Rosa x damascena. Само за една бутилка от ароматния ликьор Тракийска роза са нужни  са нужни поне 1300 розови листенца.

Тракийска роза е подходящ за ароматен дижестив и може много лесно и ефектно да се съчетае в най-различни коктейли на базата на джин, водка, пенливо вино и дори кафе.

Авг. 2015
Коментари