Начало За нас Реклама Контакти

Българска теория на ферментацията

Снимка за Българска теория на ферментацията

Разграждане на органични вещества в безкислородни условия – това е кратката същност на ферментационните процеси. Но ако бактериите и дрождите се възползват от тях, за да извличат енергия, хората сме се впечатлили повече от въздействието на отпадните продукти (газове, органични киселини, алкохол) върху храната.

В интерес на истината не само в микроорганизмите протичат ферментационни процеси – ние също сме способни на това и изявата им е мускулната треска. При твърде активна работа на мускулите кислородът за разграждането на захари чрез гликолиза не достига и затова се включва, стоящата в резерва млечнокисела ферментация, при която се отделя млечна киселина. Точна тя причинява мускулната болка след продължително усилие. И за да затворим кръга - ферментационни са и много от процесите при разграждането на мъртви тела.

Така че ферментацията не е само модерна в последно време думичка, чрез която ресторанти промотират храната си, или пък иновативна техника, която кара професионални готвачи и кулинарни блогъри да се възторгват от драматичните трансформации на вкусове и текстури. Не е и последният уелнес прийом, който да увлече осланящите се на всякакви авторитети и преследващи вечната младост тълпи. Не, ферментациите са заедно с живота от самата му поява.

Естествено е да се радваме на вкуса на ферментационните продукти, които са направо неизброими. Всякакви сирена и други млечни произведения като кисело мляко, кефир и кумис, хляб, сушени колбаси от целия свят, зеленчукови и плодови туршии, бира, вино, високоалкохолни напитки, оцет, медовина, азиатски соеви продукти като тофу, темпе, нато и соев сос, ферментирали риби и рибен сос, стогодишни яйца, боза... казах ви, че са безчет.

Млечна слава

Ферментативните храни са важна част от всяка кухня и традициите по нашите земи не правят изключение. Да започнем с киселото мляко, при което млечнокисели бактерии, включително и фамозният Lactobacillus delbrueckii bulgaricus, превръщат получената при разграждането на въглехидратите пирогроздена киселина в млечна. Лактобацилът в българското кисело мляко обаче не действа сам. Той формира симбиотични колонии със Streptococcus thermophilus, който за разлика от пръчковидния бацил се наблюдава под микроскоп като навързани във верижка сферични клетки. Всяка бактерия осигурява благоприятни условия за развитие на другия вид, като при това се отделят различни вещества, които пък създават специфичния вкус на българското кисело мляко, познато из страната и като квасено мляко, и като огỳрт.

Кисело

Явно е, че ферментациите не са само чиста биохимия, а зависят и от екологията на организмите - от взаимодействието между различните видове и връзките им с околната среда. Така за направата на оцета се използват оцетнокиселите бактерии Acetobacter aceti, които създават своя собствено местообитание - особена структура от целулоза, позната у нас като оцетна гъба, а в други страни като „майка на оцета“. Оцетнокиселата ферментация следва алкохолната, защото Acetobacter превръща етанола в киселина. Обикновено тази ферментация е нежелана (изключение прави производството на оцети от вино, от сайдер, от ориз, от плодове като киви, райска ябълка и нар, от кокосови орехи и от какво ли още не), защото натрапчивата оцетна киселина много лесно се усеща по неприятен начин във виното или в бирата.

Много туршии обаче разчитат на нея точно заради миризмата и вкуса ѝ. Обикновено тези храни са с много кратка и непълна млечнокисела ферментация и затова или се консумират на момента или се съхраняват стерилизирани. В България голяма част от туршиите са именно от този тип, като се почне от киселите краставички, мине се през пълнените камби и се свърши с дунавската салата. Стерилизирането чрез варене на бурканите е по-добрият вариант от използването на аспирин или натриев бензоат за спиране на ферментацията. И за двете вещества са известни противопоказания, а и забележимо влияят на вкуса.

Именно вкусът, наред с възможността за дълго съхранение и трансформацията на химичния състав, е основната ценност на ферментиралите храни. За драматичната промяна на вкуса и текстурата, която се случва при млечнoкиселата ферментация на т.нар. сурови туршии (тези без термично или химическо стерилизиране) обикновено са отговорни хетероферментативни бактерии (например Lactobacillus plantarum, L. brevis и много други), които освен млечна киселина отделят етанол и/или оцетна киселина и/или въглероден диоксид. Освен това бактериите се хранят и с полизахариди от клетъчните стени на плодовете и зеленчуците, като така ги омекотяват, но и запазват хрускавостта им, защото не пипат целулозата – твърдото вещество, което е в най-голямо количество в растителните тъкани.

Диви туршии

Многообразието на използваните плодове и зеленчуци за приготвяне на ферментирали храни и напитки в България е забележително и включва не само култивирани видове като зелките, цвеклото и доматите, но и диви растения като киселици, трънки, дренки, глог, шипки, червени боровинки.

Тези диворастящи плодове в много от българските планински райони се превръщат в свежи и играещи си с небцето слабоалкохолни питиета. В Западни и Средни Родопи те се наричат люто (т.е. кисело според родопските говори), като съотношението на различните плодове варира според вкуса на домакинството и наличието на суровината. Обикновено червените боровинки се приготвят самостоятелно и тогава питието се нарича лянгюр или кокъзъ (както е и местното име на тези плодчета). Технологията за приготвяне обаче е еднаква – плодовете се слагат в голям съд с канелка, заливат се с вода и се изчаква около месец, докато ферментират на хладно. Когато лютото е готово, при всяко сипване за консумация в съда се долива същото количество вода. Така напитката променя вкуса си, но остава приятна чак до пролетта. Ферментацията е спонтанна, без мая или квас, т.е. се осъществява само от микроорганизмите, които естествено обитават повърхността на дивите плодове и съдовете. Контролът на ферментацията, така че тя да не премине към оцетената страна, вероятно се осъществява чрез прибавянето в съда на клонки от повет или вишна. Ролята им все още не е изяснена, но за жалост и самите напитки не са добре проучени, въпреки потенциала им да се превърнат в търговски продукт, особено при световната мания по ферментациите и пробиотиците. Нали се сещате за американската слава на Proviotic – българския пробиотик от щам на L. delbrueckii bulgaricus, изолиран от кокичета.

Само с вода се правят и други туршии – от диви круши, от зелени бадеми или от диви мушмули. Някога за тях са се използвали големи негледжосани отвътре глинени съдове без капак, известни като чюпове в земите между Рила и Пирин). Липсата на сол по никакъв начин не съкращава срока на годност на тези зимни деликатеси. Според майсторите им така трансформираните плодове са едни от най-добрите мезета за ракия.

Чеканè

В споменатия вече район между Рила и Пирин, в който много подобни кулинарни традиции се споделят от жителите на Банско, Разлог, Добринище, Белица и околните села, емблема на зимната кухня е един ферментирал продукт. Чекането се прави през есента от местния сорт цвекло с червеникаво-розова кора и ефектна вътрешност от редуващи се бели и яркорозови слоеве. Направата е лесна – добре почистените глави, белени или не, се слагат в съдове и се заливат с вода. Това е. После бактериите си свършват работата и идва времето на капамата (или задушеното, както наричат това комплексно ястие например в Белица), баницата чеканеник и целуварките. Последните са от сготвено с брашно, мазнина и червен пипер чекане и лесно предизвикват замечтани погледи в местните хора. Те обаче никога няма да ви предложат ферментиралото цвекло несготвено, така че при удобен случай го пробвайте, преди да влезе в гозбата. Много е вероятно свежият му, землист и леко накиселяващ вкус да ви допадне.

Разсол, пресол

Ако чекането е югозападен български специалитет, то киселото зеле е ферментиралата емблема на цялата страна.

Някога дървената каца за разсол или пресол, както на места се нарича киселото зеле, е била един от най-важните съдове в домакинството. Сега е пластмасовият бидон. Тогава за нея са се полагали големи грижи – напролет винаги се е почиствала добре, а в Брезница, Гоцеделчевско, дори са я измивали с отвара от мащерка. Важно е хигиената на най-важната туршия да е безупречна, защото киселото зеле е един от малкото източници на растителни витамини, най-вече С, в по-ограничената откъм разнообразие зимна храна.

За приготвянето на кисело зеле освен вода е нужно и солидно количество морска сол. На места ферментацията се подбутва с добавянето на ечемик или царевица, а синапени зърна и корени от хрян предпазват от разваляне. За това благоприятстват и ниските положителни и постоянни температури на зимниците в къщите. В града бидонът със зеле обикновено обитава терасата на апартамента, но замръзването през зимата доста влошава качеството на така желания продукт. Всекидневното претакане позволява това да се избегне, а освен това осигурява и равномерно разпределение на микроорганизмите в съда, така че всяка част от зелката да бъде засегната от работата им.

По подобен начин се правят туршии и от зелени домати, моркови, карфиол – изобщо от твърди зеленчуци, които не са чак толкова трайни, за да изкарат цялата зима. Репите и алабашът също може да се консервират така, но те се съхраняват достатъчно добре за дълго време и вероятно затова туршиите от тях не са познати у нас.

На кокал расло

Млечнокиселата ферментация помага за промяната и запазването не само на растителни и млечни продукти – буквално всички месни изделия, които в даден период на направата им се оставят да престоят, са поле за изявата на трансформиращите микроорганизми. В България домашното приготвяне на колбаси и сурово сушени меса е било нужно, за да може да се използва наведнъж цялото месо от закланото животно. Сега с наличието на буркани и фризери суджуците, бабеците, пуските, дядото, сушените бутове и още много други, са по-скоро изкушения на вкуса, отколкото абсолютно необходим начин за по-дълго съхранение.

Прясното месо гъмжи от всякакви бактерии и дрожди, които скоростно се размножават в тази богата хранителна среда. Много от тях не биха довели до нищо добро, затова на помощ идват млечнокиселите бактерии. Чрез свойството си да отделят млечна киселина те променят рН на средата към ниските му стойности и така затормозяват развитието на останалите микроорганизми. Добавянето на подправки служи за същата цел, защото някои от тях имат бактерицидно действие. Разбира се, вкусът, който придават, също е важен.

Майсторството на производителите на всякакви ферментирали храни е резултат от натрупване на много специфични знания и предаването им през поколенията. Съхраняването на този вековен процес на приемственост е изключително важно, защото без създаването на толкова важни хранителни продукти като ферментационните човечеството би било обречено.

от Людмил Хайдутов Ян. 2018
Коментари