Начало За нас Реклама Контакти

Брюксел вкусва Балканите

Снимка за Брюксел вкусва Балканите

На 22 май Брюксел ще поеме на кулинарно и културно пътешествие за да открие богатото гастрономично наследство на Балканите. Девет брюкселски ресторанта ще работят с млади балкански готвачи за една вечер на откривателства, в която ще се поднасят ястия със местни и сезонни продукти.

Събитието е организирано от Slow Food, а домакин е Slow Food Chefs’ Alliance, мрежа от шеф-готвачи от 20 държави, чиято цел е опазването на хранителното разнообразие и представянето на работата на местни производители на храна.

Брюксел вкусва Балканите ще насочи вниманието към забележителните гастрономически традиции и агроекологични практики на полуострова, които могат да се използват за икономическо, социално и културно възстановяване на множество селски общности, разсипани след десетилетия на изоставяне, емиграция и оскъдни възможности за развитие.

Брюкселските ресторанти Bouchéry, Racines, Jef, Le Tournant, Le Garage à manger, Chez Augusta, Les Filles, Les Brigittines и Osteria Agricola Toscana са поканили шеф-готвачи от Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Черна гора. Вечерите ще представят балкански продукти от Съкровищницата на вкусове и Slow Food президиумите в деветте държави, като албанското сирене мишавин, поляк – семена от секирче от Херцеговина, лютеница от розово домат от Куртово Конаре, свинско месо от румънската порода базна и много други.

Събитието е организирано като част от форума Тера Мадре Балкани 2018 (21-23 май) и Българското председателство на Съвета на ЕС. Тера Мадре Балкани е регионална мрежа, която свързва селски общности, производители на храна, готвачи, активисти, младежи и учени от Югоизточна Европа. След предишните четири издания на събитието (София – 2010, 2012, Дубровник – 2014, Тирана – 2016) организаторите взеха решение да покажат Балканите като родно място на многобройни малки производители на храна, кулинарни и земеделски традиции в сърцето на ЕС, Брюксел.

Тера Мадре Балкани 2018 се организира от Слоу Фуд Балкани заедно с депутати от Европейския парламент от България, Хърватия и Румъния, които участват в Делегацията на ЕП за връзки със страните от Западните Балкани, и с помощта на Постоянното представителство на България към ЕС.

Май 2018
Коментари