Начало За нас Реклама Контакти

Блини - малките слънца на Русия

Снимка за Блини - малките слънца на Русия

Всеки народ има своето ястие-символ. Както испанците се радват на паелята, а немците възхваляват вурстовете с кисело зеле, така и руснаците отдават дължимото внимание на блините. Дори са им посветили цял един празник.

Масленица е източнославянският аналог на нашите Сирни Заговезни и съвсем по руски, с размах, се чества цяла седмица. През всички празнични дни малките заквасени палачинки са главен участник в събитията. Понеделникът на веселата седмица започва с наричането на първия блин на починалите предци. Оттам нататък настъпва трескаво приготвяне на огромни купчини от пухкави изкушения. Във вторник празникът вече е завладял всяко населено място. Младите се веселят на ледените пързалки и въртележки, като засищат глада си, естествено, с блини. Срядата е денят, в който зетьовете са поканени от тъщите си на гости и ... блини, а визитата със същото меню се връща в петък. В събота идва редът на зълвите, привикани от своите снахи на приказки и вездесъщите палачинки, а в неделя всички се прощават и ядат блини като за последно, защото от следващия ден започват Велики пости.

Макар и подранили с няколко месеца, ви предлагаме да опитате блинената интерпретация на нашето списание. В рецептата не липсва типичната за Русия сметана, допълнена от сладки круши и прясна мента. А ако блините ни ви харесат много, в което не се съмняваме, нищо не пречи да ги приготвите и за Сирни Заговезни.

Ноем. 2008
Коментари