Начало За нас Реклама Контакти

Бистро In Vitro разкрива бъдещето на месото

Снимка за Бистро In Vitro разкрива бъдещето на месото

В Bistro In Vitro може да си поръчате панирани хапки от додо, нелетяща птица от Сейшелските острови изтребена до крак през XVII век, оригами от месо от жерав или пък десерт от стволовите клетки на Айнщайн. Чрез остроумната заигравка със сетивата и глада за месо този онлайн документален проект ни запознава с проблемите на съвременното интензивно животновъдство, разхищението на месната индустрия, неустойчивия промишлен риболов  и възможното бъдеще на култивираното в биореактори месо.

При переспективата населението на земята през 2050 г. да достигне 9 милиарда, със сигурност производството и консумацията на месо в днешните количества ще бъде невъзможно. Промяната на климата, използването на енергийните ресурси, болестите по животните и глобалният недостиг на храна са само някои от проблемите, с които вече се сблъскваме, без въобще да се споменава въпроса за добруването на животните в индустриалните ферми. 

Bistro In Vitro, режисиран от холандеца Курт ван Мензвурт, взима под внимание всички тези проблеми и се опитва да прогнозира етиката, естетиката и переспективите на месото, отгледано в лаборатории – въпроси, които е много вероятно да ни споходят съвсем скоро.

 

Във футуроложкия ресторантски сайт освен шикозното ин витро меню, представено със снимки, текст и видео, може да се видят и видеоинтервюта с учени, кулинарни критици и известни готвачи, които говорят по темата за месото, отгледано без участието на животни. Един от тези говорители на евентуално новата хранителна култура е шеф Ричард Макгеон, който през 2013 г. сготви първия ин витро бургер.
 

 

 

от Людмил Хайдутов Септ. 2015
Коментари