Начало За нас Реклама Контакти

Автентична мамалига от село Нова Черна

Снимка за Автентична мамалига от село Нова Черна

Представяме ви още една от силните кандидатури за конкурса на Метро „Кулинарното наследство на България“ – автентична мамалига от силистренското село Нова Черна.

В Нова Черна се готвят за Фестивала на мамалигата, насрочен за 6 октомври и пазят рецепта за приготвянето й от 1750 година. Тази година фестивалът ще се проведе за шести пореден път. Събитието включва и конкурс за автентично облекло, надпявания и надигравания на български и румънски художествени колективи. Целта е да съхранява и популяризира народния фолклор чрез песни, танци, музика, слово и храна, да осъществи приемственост между поколенията.

В конкурсната част на фестивала за приготвяне на мамалига право на участие имат майстори-любители, като мамалигата се приготвя на място - на огнище с пиростия или триножник; в чувен; бърка се с факалец (дървена лъжица); поднася се, както са я консумирали нашите баби и дядовци.

Критериите за оценка са: техника на приготвяне; рязане на мамалигата; вкусови качества; начин на предлагане на готовото ястие; етновизия на целия процес (от приготвянето до поднасянето).

Домакините осигуряват шатри на участниците в конкурса, а компетентно жури от майстори-готвачи оценява и дегустира ястията.

На едно от изданията на фестивала мамалига се е приготвяла на площада от румънски майстор в специално котле по рецепта от 1750 година – царевичното брашно се вари с прясно мляко, след това се правят топки, слага се сирене и се пекат на скара с тави. Сегашното село Нова Черна, което се намира по пътя от Силистра за Русе, е създадено от преселници-българи от село Черна, днес в Тулчанския район в Румъния. Мамалигата е едно от традиционните ястия от царевично брашно в Румъния, но е запазена и в бита на български села от Южна Добруджа, които са били дълги години в пределите на Румъния. Българи и румънци имат и общи традиции.
Продуктите необходими за автентичната и най-семпла Черненска мамалига са: 500 г царевичен грис, 1,5 л вода, 1 с. л. сол. Водата се сипва в чувена (съд), прибавя се солта, изчаква се да заври. С постоянно бъркане с факалеца (дървена лъжица) постепенно се прибавя царевичният грис и се бърка докато се получи гъста еднородна смес, която се отделя от стените на чувена. Готовата мамалига се изсипва върху софрата и се реже с конец. Предлага се топла с прясно мляко, с кисело мляко, с маджун, със сирене, с джумерки, със саламура от главата на сушена риба, залята с вода, чесън и оцет.

Източник: БТА, Пеню Николов
Специално за „Кулинарното наследство на България“

 

Септ. 2018
Коментари