Начало За нас Реклама Контакти

Андре - гласът на виното

Снимка за Андре - гласът на виното

Тази година, в 21-то издание на София Филм Фест вино&кинолюбителите имат малък празник. Два от филмите в секцията КИНО ГУРМЕ са документални творби от висока класа, посветени на виното. Единият от тях, Андре - гласът на виното, участва и в официалния конкурс за документално кино на фестивала, заедно с още 11 интересни творби от България и света.

Прожекциите на филма за Андре Челичеф:

17 март, петък, 18:30 часа, Френски културен институт

18 март, събота, 18:00 часа, Дом на киното

12 април, сряда, 19:00 часа, Дом на киното

На първите две прожекции филмът ще бъде представен лично от създателя му Марк Челичеф, а на всяка от прожекциите спонсорите от Домейн Бойар предлагат дегустация на подбрани специално за случая и филма вина.

Зад великите вина на света винаги стоят личности, които със своята страст, визия, любов към занаята и ясни концепции, са променили винения свят и са вдъхновили следващите поколения. Точно такъв човек е американецът от руски произход Андре Челичеф – легенда за Напа вали, доайен на калифорнийското винарство, съживил и модернизирал с новаторските си идеи местната винарска индустрия в епохата след Сухия режим в Щатите. Андре не е бизнесмен, а по-скоро артист и учен, чиито сърце и душа са посветени на виното – смятан е за една от най-великите личности във винения свят. Житейската му философия и любовта му към напитката на боговете и до днес вдъхновяват новите поколения винари.

Марк Челичеф разказва майсторски историята на своя прачичо - Андрей, роден в руско аристократично семейство, оцелял след жестоко измръзване в степта, преживял ужаса на руската революция и гражданската война и успял да стане известен като един от най-вещите познавачи на виното в Америка. Чрез филма-портрет със световна премиера на тазгодишния фестивал в Берлин и озвучен с гласа на актьора Рейф Файнс, ще се запознаем с човека, който със своята безкомпромисна страст успява да вдъхне живот на американското винопроизводство и да го издигне до световните върхове. Това е един филм-приказка, който вдъхновява и вълнува истински, възкликват медиите за Андре – гласът на виното.

Разказът във филма е чрез неговия глас и гласа на някои от най-прочутите майстори в занаята, които са го познавали: като Кристиан Муе, Мишел Лафарг, Уорън Винярски, Милиенко Гъргич, Маркиз Лудовико Антинори, Граф Джелазио Гаетани Д’Арагона Лователи, Грег Лафолет, Робърт Мондави и Франсис Форд Копола, сред много други. Много от интервютата са снимани сред лозята и красивата природа на Калифорния, Франция или Тоскана.

Повече от пет десетилетия Андре Челичеф работи с десетки американски винарни, като обединява науката - аргономията и енологията - с търпението и вниманието в лозарството и изкуството на виноделието. Безброй техники, които днес са рутинни във винарните по целия свят - например студената ферментация, винификаторите от неръждаема стомана, контролираната малолактична ферментация - са разработени от Андре Челичеф и изпробвани в Напа и Сонома.
Влюбен в работата си, той вярва, че виното е радост от живота. Виното е интелектуална напитка, казва Андре. Ако се пие умерено, то отваря съзнанието. Виждал съм интровертни хора, които след две чаши вино се отварят като цвете.

Март 2017
Коментари