Начало За нас Реклама Контакти

24 страни се борят за призовете на „Бокюз Д’Ор“ 2013

Снимка за 24 страни се борят за призовете на „Бокюз Д’Ор“ 2013

На 29 и 30 януари на финала на „Бокюз Д’Ор“ в Лион, Франция, представители на 24 държави ще премерят професионалните си кулинарни умения. Повечето отбори, чиито водачи се борят за желаните призове, вече са ветерани във финала на може би най-престижния кулинарен конкурс в света. Само Мароко, Шри Ланка и Унгария ще участват за пръв тази година. В Лион се срещат 24 изключителни готвачи всеки с по един асистент, избрани след 60 национални селекции и 3 континентални – Европа, Азия и Латинска Америка.

Учреден от прочутия френски кулинар Пол Бокюз през 1987 г., международният кулинарен конкурс се провежда на всеки две години в рамките на Международния салон за ресторантьорство, хотелиерство и обществено хранене в Лион. В предишното издание през 2011 г. първите три места сензационно бяха спечелени все от представители на Скандинавия. Златото отиде при датчанина Расмус Кофуд, а сребърният и бронзовият медал бяха присъдени съответно на Томи Милимаки от Швеция и на Гунар Варн от Норвегия.

Ето и 24-те държави, чиито представители стигнаха до мечтания финал тази година: Австралия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Гватемала, Дания, Естония, Исландия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Мароко, Норвегия, Сингапур, Швеция, Швейцария, Шри Ланка, САЩ, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Япония.

Тази година има някои новости в регламента, например допълнителна оценка за географска специфика и оригиналност на ястието с месо и на гарнитурата към рибата. Основните продукти се определят предварително, като в това, 14-о, издание на финалния конкурс месото е най-качествено ирландско говеждо филе, а морските продукти – атлантически калкан с френската марка за специално качество Label Rouge и европейски омар.

Участниците в световния финал на „Бокюз Д’Ор“ 2013 ще бъдат изправени пред сложни предизвикателства, така че професионални качества като прецизност, хладнокръвие, изобретателност и спонтанност ще са от решаващо значение. Предстои да разберем дали скандинавците ще запазят лидерските си позиции, дали японският шеф-готвач и отборът му ще успеят да отговорят на огромните надежди на сънародниците си и дали състезателите от страните новобранци ще бъдат на очакваното ниво.

 

от Меню Ян. 2013
Коментари