Начало За нас Реклама Контакти

1001 рецепти на влюбения готвач

Снимка за 1001 рецепти на влюбения готвач

Сред предложенията в секцията Кино и вино на София филм фест специален интерес представлява игралният филм на световноизвестната грузинска режисьорка Нана Джорджадзе. През 1997 грузинската творба е номинирана за Оскар и попада в петорката на финалистите за чуждоезичен филм. Нана Джорджадзе - едно от водещите имена в грузинското кино, е председател на Балканското жури на 19-ия София филм фест и ще получи Наградата на София на Столична община като признание за приноса й към света на киното.

1001 рецепти на влюбения готвач, копродукция на Франция, Грузия, Украйна, Белгия и Русия, разказва историята на Паскал Ицхак – френски пътешественик, бонвиван и готвач, който в началото на 20-те години на миналия век се влюбва в Грузия и в грузинска принцеса. Всичко е прекрасно, докато Съветската революция и Червената армия, които помитат Русия, не достигат Грузия.

Любов, вино и безкрайно количество страхотна храна: филмът на Нана Джорджадзе 1001 рецепти на влюбения готвач е пищно тържество... Ако не сте вечеряли преди прожекцията, уверете се, че имате резервация в любимия си ресторант, защото шествието от ястия ще изостри апетита ви” - пише критикът Стивън Холдън в The New York Times.

Грузинските филми са уникален феномен - изпълнени с живот, вдъхновяващи с философията си, много мъдри и с усещане за детска чистота. Всичко това може да предизвика сълзите ми, а аз не плача лесно! - казва навремето Федерико Фелини за грузинското кино, което също като българското вече има 100-годишна история. 

Прожекцията на 1001 рецепти на влюбения готвач в рамките на СФФ е на 13.03.2015 от 16.00 часа в кино Люмиер.
 

от Веселина Маринова Март 2015
Коментари