Начало За нас Реклама Контакти

10 000 Slow Food градини в Африка

отляво надясно: Джон Кариуки и Юнис Нджороге от Кения, Мариам Уатара от Кот д'Ивоар, Бинета Диало от Сенегал и Еди Мубики

През миналия месец в Бра, Италия, беше поставено началото на един от най-големите проекти на Slow Food. Намерението да се създадат 10 000 обучителни и обществени селскостопански градини в Африка може да изглежда амбициозно, но историята показва, че е напълно реално.

През 2010 стартира проектът „1000 градини в Африка“ и той постигна целта си 2 години по-късно. За това време освен изграждането на градините, в които се използват принципи на биодинамичното земеделие, елементи на пермакултурния дизайн, традиционни локални практики, устойчиви методи за съхраняване на вода и в които се отглеждат местни сортове растения, се формира здрава континентална мрежа от общности, които подкрепят Slow Food идеята за добра, чиста и справедлива храна.

Новият проект е една от основните задачи на Slow Food в Международната година на семейното фермерство. Възможността хората в Африка да преодолеят предизвикателството сами да се справят с глада на континента според организацията се нуждае от създаването на стабилни силни лидери, които отблизо са запознати с локалните проблеми и с устойчивите им решения.

В речта си в Бра на церемонията за официалното начало на „10 000 градини в Африка“ президентът на Slow Food Карло Петрини подчерта, че подходът на проекта не е свързан с милосърдие, а с възстановяване и връщане на това, което принадлежи на хората. Г-н Петрини отбеляза и че решаването на проблемите трябва да става интегрирано, защото гладът, замърсяването и заграбването на земята са взаимно свързани.

На събитието в Бра петима активисти от африканската Slow Food мрежа представиха различни аспекти на работата в Африка. Еди Мукиби, новият вицепрезидент на Slow Food, направи оценка на предишния проект: „Преди четири години в Африка Slow Food си постави голямо предизвикателство: да създаде хиляда градини из целия континент. По онова време това изглеждаше амбициозна мечта. Но сега разбрахме, че сме направили много повече, отколкото простото създаване на градини. Ние създадохме важна мрежа, която расте и работи, за да промени Африка, за да предложи на децата ни мирно и справедливо бъдеще и да гарантира достъпът на всеки до добра, чиста и справедлива храна.“

Освен чисто социалната си функция, африканските градини са натоварени и със задачата да запазят традиционните културни особености на местните общности.

Ако хранителните и земеделските традиции предизвикват интереса ви, заповядайте на 12 април на форума WiFo – да поговорим за вино и храна, където Десислава Димитрова, координатор на Slow Food за България ще говори именно за ролята на традиционните хранителни производства в съвременния живот.

 

от Меню Март 2014
Видео
Коментари