Начало За нас Реклама Контакти

Спанак - подготовка и приготвяне

Снимка за Спанак - подготовка и приготвяне

Счита се, че спанакът произлиза от Персия. В Европа навлиза през Испания през ХІ век, когато Иберийският полуостров е владение на маврите. Той не само е много ниско калоричен зеленчук, но е богат на желязо, калций и витамини А, С и фибри. За да се усвоят максимално желязото и калцият, се препоръчва спанакът да се консумира с храни богати на витамин С - например цитрусов сок и домати.
Съвсем младите листа на спанака са с много деликатна текстура и вкус и се препоръчва да се консумират сурови на салата. По-големите листа са жилави, имат по-силен аромат и е добре да се сготвят.

Подготовка:
В листата могат да се крият голям брой песъчинки, затова спанакът и другите листни зеленчуци се изплакват първо обилно, потопяват се във вода, престояват 5 мин и се изплакват отново. Ако има нужда, процедурата се повтаря. След това се отцеждат, премахват се пожълтелите листа и се отрязват дръжките.
На по-дебелите листа на цвеклото се отрязват жилите.

Приготвяне:
За да се запари, след като се измие, още мокрият спанак се слага за 5-7 мин. на огъня, като се разбърква, за да се поизпари водата. Притиска се добре, за да се отцеди.
Задушени листни зеленчуци се получават, като при затворен съд се прибавя бучка масло, след 3-4 мин. се маха капака и се варят до изпаряване на течността.
Пържен спанак се получава, като нарязаните листа се слагат с тиган със сгорещена мазнина и се бърка 3-4 мин., докато завехне.

Идеи за сервиране:
· Към задушените листа може да се прибави 3-4 с.л. сметана и малко индийско орехче.
· Към запържен нарязан лук и чесън се прибавят спанак и шепа разполовени чери домати. Всичко се запържва още минута.
· Смесват се равни части нарязани запържени листни зеленчуци и сварен ориз с масло и се подправя на вкус.
· Смесват се запарени листни зеленчуци с пасирани сварени картофи, сместа се овкусява със сол, мащерка и черен пипер, прибавя се яйце, правят се малки кюфтенца, които се овалват в галета, поливат се с разтопено масло и се запичат, докато почервенеят.

Февр. 2007
Коментари