Начало За нас Реклама Контакти

Патладжани - подготовка и приготвяне

Снимка за Патладжани - подготовка и приготвяне

Патладжанът произхожда от Индия и Китай, където и досега се среща в диво състояние. В Европа е пренесен през  XVI век - първо в Испания, Португалия и Италия, тогавашните колониални сили и търговски магнати. Днес най-много се използва в Испания, Франция и Турция. Зрелите патладжани имат много богат минерален състав - калий, фосфор, калций, магнезий и др. Хранителният им състав е почти колкото на пипера и доматите, но поради това, че се използват след топлинна обработка, голяма част от витамините им се губят.
Патладжаните съдържат веществото соланин, на което се дължи слабо горчивият им вкус. Ето защо преди топлинната им обработка те се посоляват или изкисват в 3-процентова солена вода, при което се извлича значителна част от соланина.

Подготовка:
Дръжките се отрязват. Обикновено се белят на ленти или не се белят, за да могат да запазят формата си при готвене. Приготвят се както цели, така и нарязани, винаги предварително изкиснати в подсолена вода за около половин час и добре подсушени.

Приготвяне:
За да се изпекат на скара, се намазват с олио или зехтин, пекат се 10 мин., обръщат се и отново се намазват.
За да се изпържат, се набрашняват и се слагат в сгорещена мазнина за 5 мин., докато порозовеят.
За да се задушат, се нарязват на парчета, слагат се в сгорещено олио, след 2-3 мин. се заливат с 4 с.л. вода или бульон на 450 г зеленчуци, покриват се и се задушават 12 мин. или докато омекнат.
За да се изпекат цели, се набождат с вилица и се слагат във фурната на 200° С за 20 мин.

Идеи за сервиране:
· Печените на скара патладжани могат да се намажат със зехтин, подправен с чесън и пресни подправки.
· При задушаването могат да се прибавят нарязани домати и босилек.
· Пържените патладжани могат да се сервират с майонеза с кисело мляко и чесън.

Февр. 2007
Коментари