Начало За нас Реклама Контакти

Може би най-известното италианско сирене, което се конкурира по популярност единствено с моцарелата. В родината си е наречено Parmigiano-Reggiano. Това име, както и „пармезан“, в Европа не може да се използва за друг продукт освен за сирене от млякото на крави, хранени само с трева и сено, което отлежава 12 месеца. Съществуват и други условия, за да може сиренето да носи това название. Едно от тях е то да е направено в конкретен ограничен регион в Северна Италия. Технологията за производство е строго определена и всяко отклонение от нея може да се установи от инспекторите на консорциума на производителите на пармезан само с помощта на чук, с който удрят по 38-килограмовите пити, и собствения им слух. Доброто сирене е твърдо, с плътна консистенция и неподражаем вкус, който се дължи и на малки количества естествен глутамат.

от Меню Май 2010
Коментари