Начало За нас Реклама Контакти

Месото пази от анемия

Снимка за Месото пази от анемия

 

Жените много по-често от мъжете се оплакват от липса на сили, виене на свят, шум в ушите, неспособност да се концентрират. С една дума – физически дискомфорт, който понякога води до лошо настроение и дори до депресия. Ако храненето е оскъдно и нередовно, ако младата жена спазва диети за отслабване или е стриктна вегетарианка,причината най-често се дължи на намалени резервиот желязо, нарушен синтез на червените кръвни телца (еритроцитите) и намален хемоглобин в кръвта, обяснява специалистът по хранене доц. д-р Людмила Иванова.

Анемията при жени най-често е резултат единствено от неправилно и недостатъчно хранене с еднообразна растителна храна, избягване консумацията на месо,  спазване на продължителни диети на фона на обилни месечни кръвозагуби. Най-широко разпространената хранителна анемия– желязо-дефицитната – е заболяване, което е следствие на продължително и прогресивно намаляване на резервите от желязо в организма. Те се изчерпват постепенно в резултат на хроничен железен дефицит, нарушен баланс на желязото и невъзможност на организма да компенсира ниския прием.

Какво трябва да знае всяка жена, за да се предпази от желязо-дефицитна анемия?

Жените имат по-ниски запаси от желязо и имат относително високи загуби по време на месечния цикъл – средно между 1,5-2,1 мг желязо на ден. Допълнително желязо се губи при жени, които имат вътрематочни спирали. Жени, които са бременни или имат няколко последователни раждания с кратък интервал помежду им, имат също намалени резерви. Повишените потребности трябва да се компенсират с правилно хранене.  Вегетарианската диета и строгите диети за отслабване  ограничават приема на желязо и крият риск за здравето.

Растителната храна по правило е сравнително по-бедна на желязо от животинските храни. Най-добрите източници на желязо са месото и месните продукти. В 100 г говеждо месо се съдържат 3,0 мг желязо, в 100 г нетлъсто свинско – 2,7 мг, а в същото количество заешко – 3,5 мг.

Ценен източник на желязо е телешкото филе, което „Тандем” предлага в продуктовата група „Финес и настроение”. С този продукт приемът на желязо не е свързан с трупане на излишни калории – в 100 грама телешко филе има едва до 3 г мазнини. Допълнително предимство на телешкото филе на „Тандем” е, че в него няма оцветители и глутен. Филето от серията „Финес и настроение” се продава на насипните витрини в много магазини.

За разлика от месото съдържанието на желязо в зеленчуците е значително по-ниско– в доматите 0,9 мг, зелето и морковите – 1 мг в 100 грама. Спанакът съдържа 2,7 мг желязо, но то сеусвоява много по-трудно и поради това не може да се сравнява по значение с месото.  

Желязото в месото се усвоява много по-добре. В месото и месните храни 30 - 50% от желязото се намира във форма с до 35% усвояемост,  докато от растителните храни желязото се усвоява едва в 2 - 10%.  В месото се съдържат специални пептиди, съдържащи аминокиселината цистеин, които повишават абсорбцията, докато напротив – в растителните храни се съдържат редица фактори, които свързват желязото и не му позволяват да бъде усвоено и използвано от организма.

Именно затова категоричната препоръка при девойки, жени в детеродна възраст и всички, които желаят да не заболеят от желязо-дефицитна анемия, е да се придържат към диета, съдържаща месо. Месото не може да бъде заменено с никоя друга храна и особено жените не трябва да се лишават от него.

Юни 2011
Коментари