Начало За нас Реклама Контакти

Месо, спорт и двигателна активност

Снимка за Месо, спорт и двигателна активност

Всеки, който поне малко и дори любителски се занимава със спорт, знае колко важна е правилната диета – подборът на най-точните храни, режимът на хранене и добре прецененото количество течности, които трябва да бъдат приети навреме. Това поддържа не само здравето, но и доставя по-голямо удоволствие от физическата активност.

 

Особено важно е храненето при професионалните спортисти, при които диетата наред с тренировките е залог за високи спортни постижения. По време на тренировки, свързани с високо физическо натоварване, е особено важно да се задоволяват нуждите от въглехидрати и протеини за доставяне на необходимата енергия и за да се гарантира нормално тегло. Консумирането на достатъчно храна преди, по време и след тренировка поддържа нивото на кръвната захар в хода на тренировката, увеличава спортните резултати и скъсява времето за възстановяване след тренировката. Преди тренировка атлетите трябва да са добре хидратирани, т.е. тялото да бъде «напоено» с достатъчно вода. Особено важно при професионални спортисти e приеманетo на течности, богати на захари и електролити, т.нар. «спортни напитки». Te поддържат водния баланс, като едновременно с това доставят енергия за мускулите, стабилизират кръвната захар и намаляват чувството за жажда и риска от обезводняване.


Освен течности важно при спортистите е да приемат достатъчно протеини за поддържане на мускулната маса и сила. Нуждите от белтък при тях са значително по-високи. Ако здрав възрастен човек трябва да приема 1 г протеини за килограм тегло, спортистът се нуждае от 1,2-1,7 г/кг тегло в зависимост от вида спорт, който упражнява. Това съвсем не значи, че това количество трябва да се набави единствено с протеинови концентрати и специални храни. Напротив, най-добрият подход е ежедневна консумация на храни, които са естествени източници на протеини: нетлъстите меса, шунка, филе, риба. Съдържанието на белтък в 100 г от някои месни продукти е: свински шол – 15,2 г , говежди шол – 19,5 г, телешко нетлъсто – 20,5 г, шунка – 17 г, леберкез – 15 г. Лесно е да се сметне, че 80-килограмов спортист, чиито нужди от белтък са 1,5 г/кг или общо – 120 г на ден, трябва да изяде поне два говежди шницела по 200 грама и 200 грама шунка, т.е. това е съвсем реално, обяснява специалистът по хранене доц. д-р Людмила Иванова. Количеството трябва да бъде разпределено равномерно през деня и да бъде съобразено с режима на тренировките и отдиха.


За хранителния режим на спортуващите особено подходящи са шунките и филетата от серията „Финес и настроение” на „Тандем”. Например, в 100 г. Пражка шунка на „Тандем” има 18 г белтъчини. Подбраното месо от свински бут, от което се прави този деликатес, е предварително почистено от мазнини и е богато на пълноценни белтъчини. Във всички продукти от серията „Финес и настроение” има не повече от 3% мазнини и затова те са предпочитана храна за физически активните хора, които се грижат здравето и за фигурата си. Освен това в Пражката шунка на „Тандем” няма оцветители и глутен. Показателите на всяко парче шунка се контролират с лабораторни изследвания, за да се гарантира верността на посочената на опаковката енергийна стойност. Пражката шунка се предлага в опаковки с точни порции от по 6 фино нарязани парченца (120 г) или 12 парченца (240 г), както и под формата на цяло блокче от 230 г или на насипна витрина в по-големите магазини, където пазаруващите могат сами да определят точния порцион, от който имат нужда.


И отново повтаряме препоръката към хората, активно ангажирани със спорт – колкото по-натурална е диетата, толкова по-малък риск крият натоварванията при  висока физическа активност.
 

Юни 2011
Коментари