Начало За нас Реклама Контакти

Фрике в помощ на веганизма

Снимка за Фрике в помощ на веганизма

Опушването е един от древните методи за съхраняването на хранителни продукти, но освен това така променя вкуса им, че малцина успяват да устоят на димните аромати на различните колбаси, риби и сирена. Традиционно опушването обаче рядко се използва за растителни храни, което лишава веганите от това удоволствие, но за радост съществува едно все по-популярно и у нас изключение.

Фрике (също така фрика, фарик) идва от Близкия изток и Египет и е изпечена на огън неузряла твърда пшеница. Според някои сведения произходът на тази храна може да се проследи до багдадска готварска книга от XIII век. Независимо от дължината на историята си опушеното зърно е достатъчно често използвано в родните си страни, така че да намери място в постоянния асортимент на арабските магазини в София. Съветът за готвене с фрике, който ще ви дадат там, е да го използвате както ориз т.е. в пилафи, с месо и ядки, а също и в комбинация с леща. Зърното напомня и на булгур, така че за разнообразие може да го замените и него.

За производството на фрике се събират само класовете на твърдата пшеница, когато зърната започнат да излизат от т.нар. млечна фаза и да се втвърдяват., Класовете са с дълги осили, за разлика от тези на хлебната пшеница, чиято селекция е вървяла към елиминиране на „излишните“ растителни части. За фрике осилите обаче са важни. Купчините класове се запалват понякога директно върху пръстта, като се оставят да изгорят осилите и външните обвивки на зърната. Температурата деактивира ензимите в семената и промяната на простите захари в скорбяла спира. Затова и фрике има леко сладникав вкус. Отделно зърната са поели и димните аромати от горенето. Следващият етап е почистването от остатъците от класовете и няколкодневно сушене. Резултатът е жито със зеленикав цвят и следи от горене. Понякога зърното се начупва подобно на булгура.

Заради предварителната термична обработка фрике се сварява бързо. Обикновено се вари във вода или бульон в съотношение 1:2-2,5 в полза на течността. Трудно се развира, защото зърнените обвивки са запазени, а това осигурява и високо съдържание на фибри. Ако следите за наличието на глутен в храната, във фрике тези белтъци ги има както във всички продукти базирани на пшеница.

Забележителната характеристика на фрике е опушеният вкус, който е чудесен във всякакви салати, яхнии, сарми и пълнени зеленчуци и то не само във веган вариантите им.
 

от Людмил Хайдутов Ян. 2018
Коментари