Начало За нас Реклама Контакти

Понякога имам чувството, че хладилникът в къщи е като капсула на времето – в неговия хаос безследно изчезват различни продукти, като че ли заровени за бъдещите поколения. А понякога пък намирам кутийки, пакети и бурканчета със странно съдържание, които ме хвърлят в дълбок размисъл не само откъде и кога са попаднали там, но и какво са всъщност.


Но когато човек стои с торбите, пълни с покупки, пред хладилника, вниманието по-скоро е насочено към натикването и намирането на място за всички продукти отколкото към тяхното правилно подреждане. А щом като сме успели да направим място за всичко, то вече сме спокойни, че нещата са наред. Е, да, ама не.


Някои продукти имат нужда от по-ниска температура, други пък от определено ниво на влага, а има и такива, на които мястото изобщо не е в хладилника.

Кое къде?

Основното отделение

Температурата не трябва да е по-висока от 4º С.
Задната част е по-студена от предната, затова в дънот се слагат продукти, изискващи по-ниски температури като месо, риба, мляко.
Внасянето на топли и горещи продукти повишава общата температура в хладилника, затова е желателно да се избягва.


Топлата зона

Вратата е най-топлата част на хладилника, затова там не трябва да се слагат лесно развалящи се продукти като мляко и яйца (нищо, че често поставката за яйца е именно точно на вратата). Яйцата се съхраняват най-добре в опаковката, в която са купени, в основното отделение, далеч от миризливи продукти, тъй като яйчената черупка е пореста и пропуска миризми.

На вратата може да се съхраняват:
- сосове
- кетчуп
- горчица
- сладка и мармалади
- туршии
- минерална вода и безалкохолни напитки

- бяло вино


Специални секции

Някои хладилници са снабдени със специализирани секции, например за месо или сирене. В повечето случаи отделението за месо дърпа въздух от фризерната част и е по-студено от останалата част на хладилника. А чекмеджето за сирене е изолирано, за да предпазва сиренето от изсъхване и поемане/отдаване на миризми.


За любителите на влага

Най-долните отделения в хладилника са предназначени за плодове и зеленчуци. Някои хладилници дори позволяват регулиране на влагата чрез отваряне и затваряне на клапите, които пропускат въздух от останалата част на хладилника. В тези чекмеджета се съхраняват продукти, които имат нужда от по-висока влажност, за да са свежи, като:
- салата
- зеле
- спанак
- моркови
- броколи
- карфиол
- зелени подправки

Обратният случай – от влагата гъбите потъмняват и загниват, затова е препоръчително да се съхраняват в хартиен плик в основното отделение на хладилника.


Биологично надмощие

Някои плодове и зеленчуци отделят етилен. На този газ се дължат всички промени, свързани с узряването – хлорофилът се разпада, което води до изменения в цвета, нишестето се превръща в захари, правейки плодът по-сладък, киселините се разпадат и вкусът вече не е така кисел, пектинът се разпада и плодът става по-мек. Макар и естествен продукт, етиленът не се отразява благоприятно на други плодове и зеленчуци, тъй като води до тяхното бързо разваляне или влошаване. Така например морковите ще придобият горчив вкус, ако се съхраняват до ябълките, които са такъв производител на етилен, че се препоръчва да се съхраняват отделно от каквито и да било други плодове и зеленчуци.
Като цяло е добре плодовете да се държат отделно от зеленчуците.

Производители на етилен като:
- ябълки
- круши
- сливи
- кайсии
- праскови
- нектарини
- авокадо
- смокини

трябва да се съхраняват отделно от чувствителни към етилен продукти като:
- салата, спанак, всякакви листни зеленчуци и зелени подправки
- грах
- тиквички
- зелен боб
- броколи
- зеле
- киви


Избирателна пропускливост

Някои плодове като круши, сливи, праскови, нектарини, киви, авокадо са по-вкусни, ако първо се оставят да узреят напълно на стайна температура и чак тогава се приберат в хладилника, където могат да се съхраняват до 3 дни без загуба на вкуса.
 

Извън хладилника

Студът не винаги е най-добрият начин за съхранение, особено за някои продукти. В хладилника доматите губят голяма част от аромата и вкуса си, бананите потъмняват, средата на сладките картофи става по-твърда, след като се сготвят, а обикновените  картофи се развалят по-бързо. Дори при дините и пъпешите престоят в хладилника води до намаляване на вкуса и аромата.

За по-добър вкус, аромат и консистенция в хладилника няма място за:
- домати
- банани
- цитрусови плодове
- пъпеши и дини
- ананас
- манго
- нар
- лук
- чесън
- картофи
- сладки картофи
- тиква
- пипер
- патладжан

Да си призная, знанието на тези основни принципи съвсем не води до подреден и спретнат хладилник, но поне по-малко неща се развалят в него при спазване на необходимите условия.
 

от Силвия Тулева Февр. 2012
Коментари