Начало За нас Реклама Контакти

Как се пържи дребна риба

Снимка за Как се пържи дребна риба

Приготвянето на перфектната пържена риба изобщо не е проста работа. Представяме ви няколко полезни съвета за изключително добър резултат – хрупкави рибки с приятен цвят, аромат и неустоим вкус.

  

 • Дребните риби се почистват от вътрешностите, ако са по-дълги от 7 см. С тънък остър нож се прави разрез по корема до главата и с пръсти се издърпват хрилете заедно с вътрешностите. Измива се добре и се слага в купа със студена вода и кубчета лед за около 15 мин., докато рибата се изстуди и се втвърди. Отцежда се и се подсушава.

 • Изборът на подходящата мазнина за пържене е изключително важен. Олиото трябва да има колкото може по-висока точка на димене. Такива са рафинираните масла от слънчоглед, фъстъци, рапица, царевица, гроздови семки. Нерафинираното олио изгаря бързо при много висока температура и прави храната вредна. Ако сте изпуснали момента и олиото задими в тигана, преди да сте сложили рибата, по-добре го изхвърлете.

 • Олиото в тигана трябва да бъде на слой между 1,5 и 2 см.

 

 • В найлонов плик се смесват 1 ч. ч. брашно – царевично или пшенично, и 1 ч. л. смляна морска сол. По желание може да се добави и ½ ч. л. смлян черен пипер и ¼ ч. л. чесън на прах. Рибата се пуска на порции в плика, разтръсква се добре и се изважда. Изтупва се от излишната панировка.

 • Подходящата температура за перфектната пържена риба е 180° С. Най-добре и точно се определя с термометър, но ако нямате, пуснете кубче хляб. Ще се зачерви за точно 10 сек., ако температурата е 180° С.

 

 • Не бива да се пържи наведнъж голямо количество риба, защото температурата в тигана ще спадне и рибата ще стане мазна и мека. Ако спазвате правилото да не покривате повече от половината от повърхността на тигана с риба, резултатът ще е отличен. Когато се зачерви от едната страна, рибата се обръща от другата. Когато е готова, се променя звукът при пърженето. Рибата не бива да се препържва.

 • След като рибата се зачерви, сложете я да се отцеди върху метална решетка, под която има кухненска хартия. Така рибата ще остане хрупкава. Ако я сложите направо върху хартията, ще се запари.

 • Ако загреете предварително фурната на 50° С, ще може в нея да съхраните изпържената риба топла, докато приготвите цялото количество.

от Ивелина Иванова Юни 2014
Коментари