Начало За нас Реклама Контакти

Как се кълцат подправки

Снимка за Как се кълцат подправки

Пресните подправки са изключително важни за оформянето на вкусовия и ароматен профил на ястията. Но освен заради специфичния за всеки вид мирис, който се дължи на различните етерични масла, свежите листа са важни, защото могат да променят и текстурата на храната, към която са добавени. Затова, когато желанието на готвача е тактилното усещане за ястието да остане непроменено, но да се отделят възможно най-много от ароматните съставки, той добавя накълцани на ситно свежи растения.

Във видеото на saveur.com ще видите как да накълцате магданоз, но този метод с универсален готварски нож работи и за други пресни подправки като копър, босилек, мента, джоджен, кориандър и риган. Опитайте също и със свежа чубрица, която е чудесно допълнение към летните салати. 

 

1. 

Отделете листата от стъблата. Не изхвърляйте стъблата, а ги използвайте за зеленчуков или месен бульон. Ако не предвиждате скоро да правите бульон, замразете стъблата или поне ги изхвърлете в компостер, за да се превърнат в почва.

2.

Съберете с ръце листата на топка върху дъската.

3. 

Хванете топката с извити навътре пръсти и опрете плоската част на острието на ножа към кокалчетата.

4.

Режете с опряно в дъската острие, като прибутвате листата, с ръката, която ги държи. Завършете кълцането с няколко движения на ножа в различни посоки, като придържате върха му с ръка.

Мецалуна

Ако се притеснявате за пръстите си при работа с големия универсален нож, вземете си мецалуна (mezzaluna на италиански означава полумесец). При това италианско приспособление ръцете са далече и в безопасност от полукръглия режещ ръб. Съвсем спокойно може да използате мецалуната и за накълцване на шоколад. 

от Меню Юли 2015
Коментари