Начало За нас Реклама Контакти

10 храни, които не трябва да се държат в хладилника

Снимка за 10 храни, които не трябва да се държат в хладилника

Първият домашен електрически хладилник се е появил през второто десетлетие на миналия век и изглежда оттогава манията за студено съхраняване на продуктите завладява света. Доста често в хладния шкаф обаче се слагат храни, които са съвсем неподходящи за него и вместо да запазят качествата си, те се влошават.

Ето някои от тях:

Картофи – когато е твърде студено, нишестето в картофите се превръща в прости захари и грудките губят от вкуса си. По-добре е да се държат в мрежа или хартиен плик на тъмно и хладно. Същото важи и за сладките картофи.

Домати – те омекват бързо в хладилника и стават брашнести в устата. Оставете ги на плота и ги използвайте, когато кожицата им леко се отпусне.

Ябълки – не понасят добре ниските температури в хладилника, омекват и хрупкавата им текстура изчезва. Мястото им е на плота.

Лук – освен, че става по-сладък, което не винаги е предимство, в хладилника лукът се държи и твърде агресивно към останалите продукти, които съвсем скоро биват белязани от специфичния мирис на луковиците.

Банани – оставете бананите на открито и видно място и ги изяжте, преди да станали съвсем кафяви.

Чушки – независимо от сорта си тези зеленчуци са трайни на стайна температура, стига да са в хартиен плик или в кошница

Цитрусови плодове – осигурете им проветриво място и разстояние между тях, за да избегнете плесенясването на кората

Авокадо – преди да ги нарежете, мястото им е извън хладилника, а след това – в него. Но каквото и да правите разрязаната повърхност ще покафенее бързо, затова просто използвайте целия плод на един път

Пъпеши – на студено сладката им вътрешност става зърнестта

Пресни подправки – вместо да ги задушавате в найлонови пликове в хладилника, сложете ги в съд с вода и така на кухненския плот ще имате красив зелен и уханен букет. Ако започнат да завехват, подрежете дръжките им и не забравяйте да сменяте водата всеки ден.
 

от Меню Септ. 2015
Коментари