Начало За нас Реклама Контакти

Пуешки кюфтенца със спагети

Снимка за Пуешки кюфтенца със спагети
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна

Пуешкото месо е предпочитано от много хора, които се хранят здравословно, заради ниското съдържание на мазнини. Това, както и наличието на доста протеини и витамини от В групата, правят пуешкото подходящо и за деца. А след малък престой в кухнята лично можете да се убедите, че рецептата, която ви предлагаме е еднакво добра за всички възрасти.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 с. л. зехтин
  • 1 ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
  • 50 мл прясно мляко
  • 250 г смляно или скълцано пуешко или пилешко месо
  • малка кисела ябълка, настъргана на ситно
  • ½ ч. л. сушена мащерка или чубрица
  •  сол и черен пипер на вкус
  • 2 с.л. олио за пържене
  • 2 с.л. нарязан на ситно босилек или магданоз
  • за доматения сос:
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 600 г домати от консерва, нарязани на ситно
  • 100 мл вода
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 1 ч. л. захар
  • ½ ч. л. риган
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за украса:
  • маслини
  • ½ краставица
  • червена чушка
  • 1 стрък босилек

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загретия зехтин се задушава лукът за кюфтенцата и за соса за 3-4 мин., докато омекне. Разделя се на две части. Трохите се заливат с млякото.

  2. 2.

    Сосът се приготвя, като половината от задушения лук се връща на котлона и към него се прибавя чесъна. Сотира се за 1 мин. и се слагат останалите продукти. Сосът се оставя да къкри покрит 7 мин.

  3. 3.

    Омесва се кайма от смляното месо, настърганата ябълка, мащерката, задушения лук, трохите, сол и пипер на вкус. Оформят се малки топчета, които се изпържват от всички страни в сгорещеното олио.

  4. 4.

    Спагетите се приготвят според инструкциите на опаковката, изцеждат се.

  5. 5.

    Ястието се сервира, като спагетите се слагат в купа и се заливат със соса, кюфтенцата се нанизват на шишчета по три, като се редуват с резенчета краставица и чушка. Забучват се до ръба на купичката и с маслини и босилек се оформя заешка муцунка.

Идея:
След изпържване кюфтенцата могат да се прехвърлят в доматения сос и да поврат 10 мин. в него.

Юни 2009
Още подобни рецепти
Коментари