Начало За нас Реклама Контакти

Коледно пънче

Снимка за Коледно пънче
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - концентрат

Неведнъж е ставало дума, че десертът е короната на вечерята. Така е и в празничното ни меню, което стигна предпоследната си фаза, в която подклаждаме огъня за финалните фанфари.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за блата:
  • 4 яйца
  • 100 г / 7 с.л. пудра захар
  • 75 г / ⅔ ч. ч. брашно с набухватели или ⅔ ч. ч. обикновено с 1 ч. л. бакпулвер и щипка сол
  • 2 с. л. какао
  • за глазурата:
  • 150 г тъмен шоколад
  • 2 жълтъка
  • 150 мл прясно мляко
  • 125 г масло
  • 4 с. л. пудра захар
  • 2 с. л. ром или коняк
  • за декориране:
  • 50 г разтопен черен шоколад
  • 1 с. л. пудра захар
  •   цветни бонбони за украса

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Правоъгълна тавичка с размери 24х30 см. се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява до 200°С.

  2. 2.

    Яйцата и захарта се разбиват 7-8 мин. с миксер, докато се превърнат в пухкав крем. Брашното се пресява с какаото и се прибавя към яйцата. Тестото се изсипва в тавата, разпределя се равномерно и се изпича за около 12 мин. Готовият блат се обръща върху друг лист хартия за печене, поръсен с кристална захар. Още топъл, блатът се навива заедно с хартията на руло. Когато изстине се развива и се намазва с крема.

  3. 3.

    Шоколадът за крема се разтопява на водна баня. Към него се прибавят жълтъците и млякото. Сместа се загрява леко, докато се посгъсти толкова, че да покрива обратната страна на лъжицата. Охлажда се.

  4. 4.

    Маслото се разбива със захарта на пухкав крем и лъжица по лъжица се прибавят шоколадовата смес и алкохолът.

  5. 5.

    С получения крем се намазва блатът, навива се на руло отново, отгоре се намазва с крем и с вилица и разтопен шоколад се декорира така, че да прилича на ствол на дърво. Доукрасява се с цветни бонбони.


Дек. 2007
Още подобни рецепти
Коментари