Начало За нас Реклама Контакти

Торта "Пролетна целувка"

Снимка за Торта
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Великолепно произведение на сладкарското изкуство, с което безспорно ще впечатлите близките си по случай някой празничен повод. Тази торта е невероятно богата откъм съставки – еклери, сметанов крем, целувки и плодове, така че всеки ще открие в нея свой любим вкус.

СъставНеобходими продукти за 12 порции

  • за еклерово тесто:
  • 250 мл вода
  • 1 щипка сол
  • 60 г масло
  • 125 г 1 ч. ч. брашно
  • 3 яйца
  • за целувченото тесто:
  • 4 белтъка
  • 1 щипка сол
  • 100 г кристална захар
  • 100 г пудра захар
  • 1 с. л. нишесте
  • за крема:
  • 200 г течна сметана
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 с. л. захар
  • 1 яйце
  • 2 с. л. нишесте
  • 1 с. л. желатин
  • 1 ч. л. есенция ванилия
  • 100 г тъмен шоколад
  • 100 г конфитюр от ягоди
  • за украса:
  • 200 г ягоди или други плодове
  • 100 мл течна подсладена сметана
  • 150 г захар
  • 2 опаковки бисквити "Пурички" или "Котешко езиче"

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Първо се приготвя целувченият блат. В абсолютно чист съд, без следи от мазнина се разбиват белтъците с щипка сол. Когато започнат да се образуват меки връхчета, се прибавя захарта на кристали. Разбиването продължава на висока скорост. Пудрата захар се пресява заедно с нишестето и се прибавя към белтъците. Всичко се разбърква внимателно и се шприцова във форма на плътна спирала върху хартия за печене. От останалото тесто се шприцоват целувки. Блатът се пече 2-3 часа във фурна, загрята до 100°С, докато изсъхне добре.

  2. 2.

    За еклеровото тесто водата се слага да заври със солта и маслото. Щом заври, се изсипва наведнъж брашното и се бърка с дървена лъжица, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Оставя се да изстине леко. Яйцата се прибавят едно по едно, като се изчаква всяко да се поеме напълно от сместа преди прибавянето на следващото. От готовото тесто се шприцоват 8 малки топчици, а останалото се оформя на блат върху хартия за печене. Блатът и еклерите се пекат на 200°С около 10 мин., и още 10-20 мин. на 180°С, или докато придобият хубава кафеникава коричка. През това време фурната не се отваря. Готовият блат се охлажда и се срязва на две части.

  3. 3.

    Кремът се приготвя, като яйцето се разбърква с нишестето и се прави на рядка кашичка с малко от студеното мляко. Останалото мляко се слага да заври заедно със захарта. Щом заври, се прибавя яйчната смес и се разбърква, докато се сгъсти. Желатинът се слага да се накисне в 30 мл студена вода за 2-3 мин. Прибавя се към крема и се маха от огъня. Ароматизира се с ванилията. Когато изстине, се разбива сметаната и се прибавя към яйчния крем. Шоколадът се разтопява на водна баня и се прибавя към 8 ч.л. от крема.

  4. 4.

    С шоколадовия крем се пълнят еклерите.

  5. 5.

    Долната част на еклеровия блат се намазва с половината конфитюр и 1/3 от крема. Слага се целувченият блат, намазва се с конфитюр и се намазва с 1/3 от крема. Отгоре се слага втората половина от еклеровия блат, намазва се с останалия крем.

  6. 6.

    Захарта за украсата се слага да се стопи на светъл карамел, като се разбърква непрекъснато. Всеки еклер се потопява в карамела.

  7. 7.

    Тортата се украсява с целувки, еклери и нарязани ягоди. Довършва се с разбитата сметана и отстрани се облепя с пурички или котешко езиче.


Галерия
Подходящи типове вина
Май 2008
Още подобни рецепти
Коментари