Начало За нас Реклама Контакти

Телефонни жици, или оризови топчета с моцарела

Снимка за Телефонни жици, или оризови топчета с моцарела
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Оризът има множество превъплъщения, но ние ви предлагаме една италианска рецепта, в която той е съчетан по-нетрадиционно. Комбинацията му с моцарела и пармезан е изпитано вкусна, така че не се колебайте да изпробвате това ефектно предястие, което успешно може да се изяви и като основно.

СъставНеобходими продукти за 30 броя

  • 3 с. л. масло
  • 3 ч. ч. пилешки бульон
  • 1 малка глава лук, ситно нарязан
  • 1 ⅔ ч. ч. ориз "Арборио" или ризон
  • ½ ч. ч. бяло вино
  • 50 г настъргано сирене пармезан
  • 2 яйца
  • 100 г моцарела
  • 1 ч. ч. галета
  •   олио за пържене

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бульонът се слага в малка тенджера и се поставя на котлона да заври.

  2. 2.

    В дълбок тиган се слага да се загрее маслото, прибавя се лукът и след 2-3 мин. се сипва оризът. След като се разбърква 2-3 мин. се слага виното.

  3. 3.

    След като виното се абсорбира, се прибавя по ½ ч.ч. от къкрещия бульон, до неговото пълно поемане от ориза, при непрекъснато разбъркване, докато в тенджерата остане само ½ ч.ч. от бульона. Тогава се слага последната порция бульон, съдът се покрива плътно с капак, огънят се намалява и ястието се оставя да къкри 10-15 мин., докато оризът стане крехък. Охлажда се.

  4. 4.

    Прибавят се пармезанът, яйцата, сол и пипер на вкус. Всичко се омесва на "тесто". Моцарелата се реже на 30 малки кубчета. От оризовата смес с влажни ръце се правят 30 топчета с големина на яйце и в центърът им се слага по едно кубче Моцарела.

  5. 5.

    Топчетата се овалват в галета и се пържат в повече мазнина за 4-5 мин., докато станат златисти. Излишната мазнина се попива с кухненска хартия. Сервират се горещи.

Март 2008
Още подобни рецепти
Коментари