Начало За нас Реклама Контакти

Свинско филе с пълнеж от смокини, маслини и бадеми

Снимка за Свинско филе с пълнеж от смокини, маслини и бадеми
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В една малка пряка на Лас Рамблас, лъскавото "стъргало" на града на Мануел Васкес Монталбан, допреди няколко години имаше едно малко ресторантче - Can Maxin - където се приготвяха някои от най-вкусните ястия, които човек може да си представи. Собственикът чичо Макс дори се хвалеше, че редовен клиент му е бил самият Монталбан, авторът на криминални романи с кулинарни отклонения. Един от специалитетите там бе и рецептата, която ви предлагаме. В каталунската кухня съчетанието на месо с плодове е обичайно, а маслините също са плодове.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 5 с. л. зехтин
  2. 1 глава лук, нарязана на ситно
  3. 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  4. 1½ ч. ч. трохи от бял хляб
  5. сушени смокини, нарязани на ситно
  6. 8 зелени маслини, нарязани на ситно
  7. жълтък
  8. ¼ ч. ч. бадеми, нарязани на ситно
  9. 1 с. л. лимонов сок
  10. 1 с. л. наряза на ситно магданоз
  11.  сол на вкус
  12.  пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Филето се разрязва така че, когато се развие, се получава триъгълник. Леко се посолява, поръсва се с пипер и се намазва с 1 с.л. зехтин.

  2. 2.

    В тиган се загрява 3 с.л. от зехтина. В него се запържват лукът и чесънът, докато омекнат. Отстранява се от огъня и се прибавят трохите, смокините, маслините, бадемите, лимоновият сок, магданозът и жълтъкът. Посолява се на вкус.

  3. 3.

    Половината от плънката се слага в основата на филето и се навива на руло. Завързва се с конец на няколко места. Месото се слага в тава и се намазва с останалия зехтин. Пече се около час и 15 минути на 200°С.

  4. 4.

    Останалата плънка се прави на малки топчета и се слага при месото 20 мин. преди края на печенето.

  5. 5.

    Месото се изважда от фурната и се оставя да постои 10 мин., преди да се нареже. Гарнира се с печените топчета. Това месо е вкусно както топло, така и студено.

Това месо е вкусно както топло, така и студено.

Септ. 2007
Още подобни рецепти
Коментари