Начало За нас Реклама Контакти

Сладкиш с шоколад, тиква и карамел

Снимка за Сладкиш с шоколад, тиква и карамел
180
Време за приготвяне: 180 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

През есента тиквата е в разгара на най-доброто си време, и можем да я видим навсякъде - по улиците, пазарите и в кухните ни. И понеже винаги искаме да ви предложим нещо различно и вкусно, сега залагаме на този много ефектен и обсипан с цветя, плодове и ядки сладкиш.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за тестото:
  • 200 г пълнозърнести бисквити, може с овесени ядки
  • 2 с. л. какао
  • 1 с. л. брашно
  • 100 г стопено масло
  • 1 с. л. течен мед
  • за пълнежа:
  • 400 г крем сирене
  • 4 с. л. мед
  • 200 г пасирана печена или сварена тиква
  • 3 яйца
  • 3 с. л. брашно
  • ½ ч. л. канела
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 щипка сол
  • 100 г тъмен шоколад
  • за крема:
  • 100 г пасирана сварена или печена тиква
  • 1 шушулка ванилия или 1 ч. л. ванилена есенция
  • 200 г сметана
  • 3 с. л. пудра захар
  • 3 с. л. кисело мляко
  • за карамела:
  • ½ ч. ч. захар
  • 3 с. л. ядки и семки - бадеми, орехи, тиквени, слънчогледови
  •  ядливи цветя за украса - хризантеми, теменужки, невен, латинки, рози
  •  физалис или резенчета портокал за украса
  • 50 г стопен шоколад за гарниране

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Бисквитите се смилат заедно с какаото и брашното. Добавят се маслото и медът, след което се оформя тесто. Разстила се равномерно по дъното на форма за печене с подвижни стени, покрита с хартия за печене.

  2. 2.

    Крем сиренето се разбива с меда. Добавят се тиквата, подправките и разбитите яйца. Не се бърка дълго, само докато се смесят продуктите.

  3. 3.

    Стопява се шоколадът и се добавя към половината от тиквената маса. Кафявата и оранжевата смес се сипват върху запечената основа и леко се разбъркват, за да се образува мраморен ефект. Пече се на 180° С за около 45 мин. Отстранява се формата и се охлажда.

  4. 4.

    Сметаната се разбива с пудрата захар и ванилията и се добавят киселото мляко и тиквата.

  5. 5.

    Захарта за карамела се стопява, физалисът или парченцата портокал се топват в карамела, останалият се излива на тънък пласт върху хартия за печене. Поръсва се с ядките и цветята. Щом се втвърди, се начупва и с парчетата се облепва тортата отстрани.

  6. 6.

    От стопения шоколад се оформят лентички, с които се доукрасява тортата.

  7. 7.

    Всяко парченце се гарнира с тиквен крем, карамел, карамелизиран плод и шоколад.

Идея:

За по-различен вкус сменете тиквата с банан

Галерия
Подходящи типове вина
Ноем. 2009
Още подобни рецепти
Коментари