Начало За нас Реклама Контакти

Сармички с праз, леща и сос от синьо сирене

Снимка за Сармички с праз, леща и сос от синьо сирене
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта се посвещава на възхитителната комбинация от леща и синьо сирене. А празът, в който са увити сармите, обогатява тази перфектна двойка в една истинска кулминация на добрия вкус.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 дебели стръка праз
  • 400 г леща
  • 1 ч. ч. трохи от черен хляб
  • 2 скилидки чесън, ситно скълцани
  • ½ ч. л. кайенски пипер
  • ½ ч. л. настъргана кора от лимон
  • ¼ ч. л. настъргано индийско орехче
  • 1 ч. л. чубрица
  • сушена червена чушка, ситно натрошена
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  •  лимонов сок на вкус
  •  олио за пържене
  • за соса:
  • 150 г синьо сирене
  • 150 мл прясно мляко

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Празът се нарязва на парчета с дължина 20 см. Прави се разрез по дължината на всяко парче така, че да се отделят всички слоеве на цели широки правоъгълни парчета. За всяка сармичка са нужни по 2 празени листа. Всички листа се слагат да се подварят за 3 мин. в кипяща подсолена вода, след което се изваждат и се подсушават. Един от листовете се нарязва на "връзки".

  2. 2.

    Лещата се покрива с 3 см вода и се слага да се свари. Ако е необходимо, се долива още вода. Отцежда се много добре и се пасира грубо, след което се обърква с чесъна, подправките и трохите от хляба. Подправя се със сол, пипер и лимонов сок. Сместа трябва да е с консистенция на кайма.

  3. 3.

    От каймата се оформят кюфтенца. Два от листата праз се слагат на кръст един върху друг, върху тях се поставя по едно кюфте и се увива стегнато. Връзва се с една от направените връзки.

  4. 4.

    Сармичките се слагат да се изпържат в загрято олио до златисто.

  5. 5.

    Синьото сирене се настъргва, смесва се със сметаната и се слага в тиган да се загрее, докато се разтопи. Сармичките се сервират залети със соса.

Вариации - Направете сармите с кисело зеле вместо с праз.

Подходящи типове вина
Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари