Начало За нас Реклама Контакти

Реване

Снимка за Реване
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Реването е позабравен български сладкиш, който незаслужено рядко се приготвя у дома. Тази рецепта с карамелов сироп е добър повод да се зарадвате на този сочен и лесен за приготвяне десерт.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 парчета

  • за тестото:
  • 5 яйца
  • ½ ч. ч. захар за жълтъците
  • 2 с. л. захар за белтъците
  • 1 ч. ч. брашно
  • 2 с. л. грис
  • 1 ч. л. вода
  • 1 ванилия
  • за сиропа:
  • 400 г захар
  • 400 мл вода
  • за гарниране:
  • 1 ч. ч. цедено кисело мляко
  • 2 с. л. пудра захар
  •  ягоди, боровинки, френско грозде или малини

Начин на приготвяне

  • 1.

    Белтъците се разделят от жълтъците. Жълтъците се разбиват на водна баня със захарта, докато побелеят.

  • 2.

    Белтъците се разбиват на сняг и се прибавя захарта. Разбиват се още малко.

  • 3.

    Брашното се пресява и се смесва с ванилията и гриса.

  • 4.

    Жълтъците се смесват с половината от белтъците. Слага се брашнената смес, прибавят се леко останалите белтъци. Сместа се изсипва във форма, намазана с масло и посипана с грис. Пече се в загрята фурна на 180° С около 30 мин. Изважда се от формата и се оставя да изстине.

  • 5.

    Захарта за сиропа се слага да се карамелизира леко. Залива се внимателно с водата и се оставя на слаб огън, докато карамелът се разтопи.

  • 6.

    Реването се нарязва и се залива със сиропа. Гарнира се с разбитото с пудрата захар кисело мляко и пресни плодове.
     


Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари