Начало За нас Реклама Контакти

Пълнен заек

Снимка за Пълнен заек
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

По този начин може да се напълни пиле или агне. Така приготвен, оризът е много вкусен и не се разварява. Към плънката може да се прибавят и 100 г стафиди.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • заек
  • 3 с. л. олио
  •  черен пипер на вкус
  •  сол на вкус
  • за плънката:
  • 1 ч. ч. ориз
  • 200 г гъби
  • морков
  • 100 г заешки черен дроб, по желание
  • 1 глава лук
  • 3 с. л. масло
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 2 ½ ч. ч. пилешки или зеленчуков бульон
  • 1 с. л. нарязана на ситно прясна мащерка или 1 к.л. сушена
  • 1 ч. л. нарязана на ситно прясна салвия или 1 к.л. сушена
  • 100 г бадеми
  • 1 к. л. смлян бахар
  • дафинов лист
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Слага се да заври 1 л вода с 2 с.л. сол и с нея се залива оризът. Водата се оставя да изстине за около 1 час и оризът се измива добре под течаща вода.

  2. 2.

    През това време бадемите се попарват с вряла вода за 1 мин. и се обелват. Лукът се нарязва на ситно. Гъбите се нарязват на филийки. Дробът се нарязва на малки парченца. Морковът се нарязва на малки кубчета.

  3. 3.

    В 2 с.л. от маслото се запържва за 5 мин. оризът. Отстранява се от огъня.

  4. 4.

    В останалото масло се слагат да се запържат за 3-4 мин. лукът, морковът, дробът и гъбите. Прибавят се доматеното пюре, бадемите, бахарът, дафиновият лист, сол и пипер на вкус. Наливат се 2 ч.ч. от бульона и щом всичко заври, се добавя оризът. Щом оризът попие течността, плънката се отстранява от огъня и се оставя захлупена за няколко минути. Прибавят се нарязаните пресни подправки.

  5. 5.

    Заекът се измива и се подсушава добре. Целият се обтрива със сол, пипер и олио. Пълни се с оризовия пълнеж и се зашива с бял памучен конец.

  6. 6.

    Поставя се в тавичка върху метална или дървена решетка. Залива се с останалия бульон и вино, покрива се с алуминиево фолио и се слага да се пече на 180°С около 1 час. Отстранява се фолиото, полива се с бульона от печенето, намазва се с масло и се допича, докато се зачерви от всички страни.

Съвет!
Ако нямате метална или дървена скара, сложете на дъното на тавата няколко кръстосани вилици или лъжици.

Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари
Коментари 0 коментара
Напиши коментар
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.