Начало За нас Реклама Контакти

Печени плодове с винен сос

Снимка за Печени плодове с винен сос
45
Време за приготвяне: 45 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Десерт за тези, които търсят нови превъплъщения на традиционния ошаф. Тук плодовете са пресни, а ароматите им са подсилени с локум, портокалова кора, фъстъчено олио. И вино, за разкош. Десертът е много подходящ за празничната трапеза на Васильовден.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 червени ябълки
  • 2 круши
  • 1 дюля
  • 1 пакет розов локум, нарязан на парченца
  • 4 с. л. стафиди
  • 1 с. л. настъргана кора от портокал
  • 1 с. л. фъстъчено масло
  • 6 с. л. кафява захар
  • 2 с. л. мед
  • 100 мл червено вино
  • 2 с. л. портокалов сок

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Ябълките, крушите и дюлята се почистват и се нарязват на парчета. Подреждат се в топлоустойчиви купички и се поръсват с локума и стафидите.

  2. 2.

    Слагат се да се карамелизират леко олиото, захарта и медът. Добавят се виното и портокаловият сок. Сиропът се оставя да се редуцира и сгъсти. Разпределя се в купичките.

  3. 3.

    Плодовете се покриват с фолио и се слагат да се пекат на 200°С около 15 мин. Запичат се още 5 мин. без фолио, за да се зачервят.


Ян. 2008
Още подобни рецепти
Коментари