Начало За нас Реклама Контакти

Кюнефе

Снимка за Кюнефе
100
Време за приготвяне: 100 минути
II
Степен на трудност - Средна

Следвайки арабското влияние, този десерт се появява в турската кулинарна традиция, за да стане един от най-известните й символи. Рецептата е предоставена и приготвена от ресторант Тюркоаз.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 400 г суров кадаиф
  2. 200 г безсолно сирене или моцарела
  3. 4 ч. ч. вода
  4. 4 ч. ч. захар
  5. 1 резен лимон
  6. 50 г краве масло
  7. 1 с. л. петмез от грозде* или меласа
  8.  шамфъстък, смлян

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото се загрява и се отделят формиралите се бели протеинови частици. В чистото краве масло се слага петмезът и се оставя да изстине. С тази смес ще се намажат тавичките за печене.

  2. 2.

    Приготвя се сироп от захарта, водата и лимона и се оставя да изстине.

  3. 3.

    В специални метални чинийки за кадаиф или в една тавичка с незалепващо покритие, намазани с топеното масло, се слага тънък слой от суровия кадаиф, отгоре - нарязаното сирене и се покрива с кадаиф.

  4. 4.

    Пече се в умерена фурна, докато десертът стане златист. Още горещо, кюнефето се залива с изстиналия сироп и се поръсва с шамфъстъка.

* Сгъстен чрез продължително варене гроздов сок. 

Ноем. 2012
Още подобни рецепти
Коментари