Начало За нас Реклама Контакти

Круши с крем "Англез"

Снимка за Круши с крем
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • за крушите:
  • 3 средно големи ароматни твърди круши
  • 60 г / ⅓ ч. ч. кафява или пудра захар
  • 50 мл / ¼ ч. ч. ром или шери
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. канела
  • ½ ч. л. ванилова есенция
  •   индийско орехче
  • за крем "Англез":
  • 500 мл / 2 ч.ч. прясно мляко
  • 5 жълтъка
  • 150 г / ⅔ ч. ч. кристална захар
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Крушите се обелват, разрязват се на половини и се почистват от семките. На всяка половина се правят по 7 разреза по дължина, като се започне от 3 см под дръжката до края на крушата. Така приготвените круши се слагат в съд за печене с плоската страна надолу.

  2. 2.

    В малък тиган се смесват захарта, лимоновият сок, алкохолът, ванилията и канелата. Всичко се загрява, след като заври, сместа се излива върху крушите. Крушите се запичат на 180°С за 20-30 мин., докато станат крехки.

  3. 3.

    Крем "Англез" се приготвя, като в съд на водна баня се загряват млякото, жълтъците, захарта и солта. След като леко се сгъсти, отстранява се от огъня, прибавя се ванилия или лъжица ром и се охлажда бързо в съд с ледена вода. За да не се образува коричка, съдът се покрива с фолио.

  4. 4.

    Десертът се сервира, като в чиния се слагат няколко лъжици крем "Англез", по средата се слага половин круша, поръсва се с течността от печенето на крушите и бадемите. По желание за по-пикантен вкус се настъргва малко индийско орехче.


Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари