Начало За нас Реклама Контакти

Имамбаялдъ

Снимка за Имамбаялдъ
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Тази патладжанена рецепта е типична за есенните месеци. Някои казват, че в превод названието й означава "имамът припадна". На имама му било толкова вкусно, че се строполил в несвяст, когато опитал ястието. Не е нужно обаче да си имам, за да се прехласнеш по този шедьовър на ориенталската кухня, отдавна станал част и от българската.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 6 средни патладжана
  • 5 глави лук
  • 1 глава чесън
  • 500 г настъргани домати
  • 1.5 ч. ч. олио
  • 1 връзка магданоз
  •   сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжаните се обелват на ивици и се накисват за 1 час в подсолена вода, за да излезе горчивият им сок. Подсушават се и се изпържват от всички страни в сгорещеното олио. Отцеждат се от мазнината, слагат се в тавичка и се цепват по дължина.

  2. 2.

    В 2-3 лъжици от мазнината се запържват лукът, скилидките чесън, разрязани на две по дължина, прибавят се доматите, магданозът и солта. Всичко се оставя да поври 5-6 мин. С тази смес се пълнят патладжаните и се покриват с кръгчета домати. В тавата се налива чаша вода и се слага да се пече в умерена фурна, докато ястието остане само на мазнина.

Съвет:
Сервира се топло или студено.

Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари