Начало За нас Реклама Контакти

Френска лучена супа

Снимка за Френска лучена супа
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази класическа френска рецепта разчита на няколко готварски техники и типични продукти за галската кухня, но ключът към вкусната лучена супа е дългото готвене при ниска температура.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 50 г краве масло
  • 1 с. л. зехтин
  • 1,5 кг лук, нарязан на полумесеци
  • 1 ч. л. мащерка
  • 1 ч. л. захар
  • 1 с. л. оцет
  • 1,5 л телешки, пилешки или зеленчуков бульон
  • 1 с. л. брашно
  • 100 мл бяло вино
  •   сол и черен пипер на вкус
  • за филиите:
  • 6 филии франзела
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с. л. френска горчица
  • 100 г настъргано сирене грюер

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маслото и зехтинът се сгорещяват, слага се лукът и се оставя да омекне за 5-6 мин., като се разбърква от време на време. Прибавя се мащерката.

  2. 2.

    Огънят се намалява, съдът се покрива и лукът се оставя да къкри 20 мин., като се разбърква от време на време, докато придобие златист цвят.

  3. 3.

    Прибавя се захарта и огънят леко се усилва. След 2-3 мин. се слага оцетът, лукът се бърка в непокрития съд още 10-15 мин.

  4. 4.

    Слага се брашното, разбърква се 2 мин. и се налива горещият бульон. Сипва се виното, подправя се на вкус и се оставя да къкри 10-15 мин.

  5. 5.

    Филиите франзела се слагат да се запекат за 15 мин. на 150° С. Натриват се с разполовената скилидка чесън, намазват се с горчица и се поръсват с настърган грюер.

  6. 6.

    Супата се сипва в топлоустойчиви купички, във всяка купичка се поставя по филия франзела и се слага да се запече на грил, докато сиренето се разтопи. Сервира се веднага.


Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари