Начало За нас Реклама Контакти

Бьоф "Строганов"

Снимка за Бьоф
30
Време за приготвяне: 30 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Граф СтрогановНазванието на това популярно в Русия, а и по целия свят ястие, произлиза от френската дума за говеждо месо boeuf и руската фамилия Строганов. Граф Григорий Александрович Строганов (1770 - 1857) принадлежал към едно от най-богатите и известни семейства в Русия и заемал важни дипломатически постове. Бил голям гастроном, страстно обичал вкусните ястия и наемал най-добрите готвачи. Именно един от тези готвачи създал това вкусно ястие от ситно нарязани парченца говеждо месо и сметана, което така допаднало на графа, че било наречено в негова чест. Злите езици твърдят, че тази велика рецепта е създадена специално за стария граф, който вече нямал зъби и не можел да дъвче обикновени бифтеци, а не понасял смляно месо. Както и да е, името му е увековечено не само в дипломацията, но и в кулинарията, а както обикновено се случва, името на истинския създател на ястието остава неизвестно.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 800 г говеждо месо от горната част на бута
  • 100 г краве масло
  • 1 с. л. брашно
  • 2 ч. ч. месен бульон
  • 1 ч. л. горчица
  • 1 глава лук, нарязана на дребно
  • 1 ч. ч. сметана
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се нарязва на плоски парчета, начуква се, след което се нарязва на парчета 1 х 2 см, поръсва се със сол и черен пипер.

  2. 2.

    В сгорещеното масло се запържва месото на 3-4 порции, докато получи златист цвят (ако се сложи цялото наведнъж, ще се отделят много сокове и вместо запържване ще се получи варене). В останалото масло след пърженето се слага лукът, след като се позапържи се слага брашното, разбърква се добре и се залива с месния бульон. Разбърква се, докато се сгъсти.

  3. 3.

    Месото се връща в соса на огъня, прибавя се сметаната, доовкусява се, ако има нужда. Гарнира се с картофи и зелена салата.

Съвет:
Ястието може да се направи по-пикантно, ако се прибави при пърженето на лука 1 ч.л. къри и 1 с.л. каперси или кисели краставички.

Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари