Начало За нас Реклама Контакти

Агнешка дроб-сарма

Снимка за Агнешка дроб-сарма
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Макар да съществуват многобройни световни примери за приготвянето на агнешки дреболии като индийската файпара масала - къри с агнешки бял дроб или rognons grillés - бъбреци на скара, някак съвсем в реда на нещата е за Гергьовден да се придържаме към родната класическа рецепта за дроб-сарма. Ние ви я предлагаме в леко променена версия - обогатена със спанак, вино и кашкавал.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 кг агнешки дреболии
  • 300 г едър спанак или лапад
  • 2 с. л. масло
  • 1 връзка пресен лук, нарязана на дребно
  • 2 ч. ч. ориз
  • 1 връзка джоджен, нарязана на дребно
  • 1 връзка магданоз, нарязана на дребно
  • 1 ч. ч. бяло вино
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 4 яйца
  • 2 ч. ч. кисело мляко
  • 1 ч. ч. настърган кашкавал
  •  сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Агнешките дреболии се измиват добре, заливат се със студена вода, добавя се 1 ч. л. сол и се слагат да се сварят за около 50 мин. Изваждат се и се нарязват на ситно. Бульонът се запазва.

  2. 2.

    Дръжките на спанака се изрязват и листата се слагат да се попарят за няколко секунди във вряща подсолена вода. Отцеждат се и с половината от тях се покрива дъното на тавичка, намазана с масло.

  3. 3.

    Маслото се сгорещява и в него се запържва лукът за 1 мин. Добавят се дреболиите, разбъркват се и се слагат оризът, джодженът и магданозът. Подправят се със сол и пипер и се наливат виното и лимоновият сок. Щом течността се поеме, се наливат 2 ч. ч. от бульона. Когато всичко заври отново, се сипва в тавата и се покрива с останалите листа.

  4. 4.

    Дроб-сармата се пече във фурна, загрята до 190° С, за около 15 мин. или докато оризът се посвари.

  5. 5.

    Яйцата се разбиват с млякото и се добавя кашкавалът. Ястието се залива и се допича още 15 мин. или докато се зачерви.

Подходящи типове вина
Май 2010
Още подобни рецепти
Коментари
Коментари 1 коментар

Настройки изглед коментари

Изберете предпочитания от Вас начин за показване на коментарите и кликнете на "Запиши настройките", за да активирате Вашите промени.
Аватар

Прегледах много рецепти,но тая е най-близка до истинската. направих я. Ще посрещам ГОСТИ. надявам се, че ще харесат тази вкусития!!!

Напиши коментар
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.